Ryzlink Rýnský
Jedná se o odrůdu určenou pro severnější vinohradnické oblasti. Vyznačuje se pikantní kyselinou. V mladých vínech převládá vůně lipového květu. U starších ročníků se objevují petrolejové tóny, které jsou pro tuto odrůdu typické. Vína jsou vhodná k tučnějším masům, k rybám a drůbežímu masu.

Gewürztraminer 
Sazenice této odrůdy pochází přímo z vesničky Tramüner na severu Itálie. Je to odrůda podobná Tramínu červenému, ale již název udává, že se jedná o více aromatické kořeněné víno. Vyznačuje se nižší kyselinkou a víno tohoto ročníku jsme připravili ve formě polosladkého vína. Ve vůni se exotické ovoce, mango a papaya mísí s muškátovými tóny. Víno se hodí k sýrům s modrou plísní nebo k ovčím (kozím) sýrům na závěr stolování. Také se dá použít v asijské kuchyni k sladkým úpravám masa nebo k sladkým zákuskům (tvarohový, švestkový koláč).

Dunaj 
Jedná se o odrůdu vyšlechtěnou paní Dorotou Pospíšilovou ze Slovenska. Vznikla křížením staré francouzské odrůdy (Muscat Bouschet x Oporto) x Svatovavřinecké. V naší vinici, v každém roce, dosahuje přívlastkových vín s ovocnými tóny. Plná tmavočervená až rubínová barva. Vína jsou podobná jižním vínům, připomínají portská vína. V chuti a vůni se objevují přezrálé třešně s čokoládovými tóny a jemnou tříslovinou. Hodí se k pečeným masům, zvěřině a k jídlům z tmavého masa. Rovněž lze toto víno použít k nadívané drůbeži a k pokrmům z hub.

Aurelius
Je moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera), která vznikla křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský a byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou a Ing. Františkem Zatloukalem. Josef Veverka zahájil šlechtění v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích, odkud však musel v roce 1959 z politických důvodů odejít. Ve své práci pak pokračoval ve Šlechtitelské stanici v Perné u Mikulova. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsaná v roce 1983.

Zéta 
Jedná se o víno z odrůdy, která byla vyšlechtěna pro vinohradnickou oblast Tokaj a to křížením odrůd Ferment x Bouvierův hrozen. Původní název této odrůdy byl Oremus. I v Kutné Hoře, podobně jako v Tokaji, má tato odrůda tendenci vytvářet cibéby, co se ve finále projeví i ve víně – v aromatické jako u tokajských vín. Bouvierův hrozen dává této odrůdě cukernatost a Furmint tokajský charakter. Protože se jedná o méně známou odrůdu, je v Kutné Hoře raritou a v rámci České republiky jsme jediný pěstitelé. Víno je náročnější pro běžného konzumenta. Ocení ho hlavně ti, kteří hledají něco nové.

Cabernet Moravia
Odrůda vznikla křížením  odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc. Jedná se o první odrůdu cabernetového typu vyšlechtěnou v České republice Lubomírem Glosem z Moravské Nové Vsi. Po redukovaných sklizních u jakostních vín se ve víně objevují trávové tóny, které pak připomínají zelené makovice a postupně přechází přes vůni paprik k vůni borůvek a černého rybízu. Víno je vhodné k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tmavým a uzeným masům. Dále pak k tučným a tvrdým sýrům.

Cabernet Moravia Rose
Jedná se o víno, ve kterém dominují cabernetové tóny černého rybízu se svěží kyselinou. Vína se hodí ke grilované zelenině nebo masu. Dále pak k těstovinám, zeleninovým salátům anebo k mořským plodům.

Rulandské modré
Jedná se o starobylou francouzskou odrůdu révy. Víno vyniká svou plností, která se zráním zvyšuje. Hodí se k dlouhodobé archivaci. Ve vůni jsou ovocné hořkomandlové tóny. Chuť je plná, víno má nižší obsah kyselin s jemnými tříslovinami a hebkostí. Mladší víno se hodí k jemným úpravám zvěřiny a jiných tmavých mas. U starších archivních vín stojí za to vychutnat jejich charakter i bez pokrmu.

Instagram

128

sledujících

Sledujte nás