Rodinné vinařství Žáček
Jsme rodinné vinařství v Kutné Hoře, které bylo založeno v roce 2005, jako důvod nabídnout lidem tohoto historického města víno, které jim bude hlavně chutnat a časem budou na něj i pyšni a stane se jejich vínem. Obhospodařujeme zde dvě vinice na celkové výměře 5 hektarů, na viniční trati Pod Kuklíkem. Jedna vinice spadá do režimu ekologického hospodaření – BIO. Druhou vinici jsme vysadili v roce 2012 výhradně moštovými odrůdami a je v systému vyšší integrované produkce.
Našim cílem je dopěstovat zdravé a kvalitní hrozny a z nich následně vyrobit co nejkvalitnější víno. K tomuto je směřováno veškeré úsilí našeho týmu počas celé vinohradnické sezóny.
Jsme přesvědčeni, že víno v optimálním množství má na zdraví pozitivní vliv. Rovněž zastáváme názor, že i víno, jako i ostatní základní potraviny by měly většinou pocházet z místa jejich konzumenta. Je to přirozené.
Je nám cizí vytvářet kolem našeho vína nepravdivé prostředí. Preferujeme víno z Kutné Hora takové, jaké se nám narodilo a jaké jsme ho „vychovali“. Jedná se o živý produkt přírody, se kterým není hodno špatně zacházet. Když vinici, hroznu i vínu věnujete něco ze sebe, odmění vás svoji krásou a noblesou, s kterou se můžete prezentovat i mimo region jeho vzniku.
Z pozornosti a řady ocenění i z mezinárodních soutěží se tak těší bílá vína jako je Ryzlink Rýnský, Chardonnay, Zéta, Gevürztraminer nebo Aurelius a neméně i červená vína, především Rulandské modré a Dunaj.
Vinařství Žáček
Snažíme se vyrábět moderní vína bez přidání cizích, chemických a vínu nepřirozených látek.
Historie a kvalita
I když naše vinařství začínalo „jenom“ s registrovanou a podle jednoho „pána“ nerentabilní vinicí, postupem času se nám podařilo nakoupit i moderní technologie. Především ale nezapomínáme do vína vkládat všechnu svou energii a čas, abychom dosáhli co nejlepší kvality.
Rozšířený sortiment
Ve starší vinici, která se nyní připravuje na obnovení a novou výsadbu, za účelem dosažení plné plodnosti, pěstujeme i stolní odrůdy. Našim zákazníkům tak sezónně nabízíme k zakoupení i sladké hrozny nebo burčák. Dále pak domácí sirupy, džemy a mošty. Vše ze surovin z vlastní produkce.
Obchod
V historickém centru Kutné Hory, v Slavíkově ulici, máme středu a pátek otevřenou prodejnu s veškerým našim sortimentem. Na tomto místě je možnost po domluvě nabídnout ochutnávku našich vín menším skupinám.
Mimo pracovní dobu v obchodě nás můžete navštívit na našich vinicích. Nebo se spojit telefonicky.
Jak se rodí naše víno ? Těžce, ale má charakter, který vkládá naše rodina.
Jak jsme se dostali k vinařství
Vždy si vzpomenu na mého dědu a babičku. Jak mnoho lidí z naší vesničky Malé Leváre i oni vlastnili kousek vinice. Jako malý kluk jsem tam s nimi jezdil na kole. Vzpomínám na řez, když jsme na ostříhaných letorostech opékali slaninku, vzpomínám si na to jak jsem mu vodil koně při plečkování a přiorávání. Vzpomínám si na sběr když se hrozny dávaly do žebřiňáku a pak doma lisovaly. Vzpomínám si na vůni burčáku, když jsme ho s dědou se svíčkou v ruce nabíralli ve sklepě. Ano vzpomínám si i na to jak jsem se ze školy u něj zastavil znovu na tu slaninku a 2dcl samoroďáku. Nevzpomínám si že by někdy stříkal chemii. Prostě takové normální selské víno s charakterem mého dědy a babičky. Víno má charakter, charakter toho kdo ho vyrábí.
![](https://www.vinarstvizacek.cz/wp-content/uploads/2020/06/vinarstvi-rodina.jpg)
My se celý rok snažíme, abychom dopěstovali zdravé hrozny. To je základ našeho vína. Není to jednoduché, ten kdo to tak dělá ví o čem mluvím. Ten kdo to tak nedělá musí to potom při degustaci nějak schovat. Prostě a jednoduše vyrobit takové víno je výsledek komunikace vinohradníka s vinicí a vinaře s vínem. Čím je ta komunikace čistější tím je i víno kvalitnější a má to správný charakter. Myslím že se snažíme v rámci možnosti dělat vše pro to aby tomu tak bylo.
![](https://www.vinarstvizacek.cz/wp-content/uploads/2020/06/hrozny.jpeg)
Při pohledu na to, že jsme začínali jenom u zaregistrovanou vinici, kterou již při výsadbě „někdo“ zkazil, bez ničeho, jsem pyšný nna celou naši rodinu, co dokázala svoji obětavou prací. Zároveň je to závazek pokračovat v této bohumilé činnosti a zdokonalovat ji rozumným způsobem. Když komunikujete s živým materiálem musíte to cítit a musí to cítit i ta réva i víno a pak se vzájemně podržíte, když se dostane některá strana do problému nebo do potíží. V tom je tato práce zajímavá a nenapodobitelná. Myslím že naši rodinu to naplňuje, co je ve finále poznat i v našem víně. Proto ho ani nijakým způsobem nepřikrašlujeme, aby tam bylo poznat to dobré i zlé co se v daném roce ve Vinařství Žáček Kutná Hora přihodilo.